Museum Voorlinden
Kraaijvanger Architects ontwierp in nauwe samenwerking met opdrachtgever Joop van Caldenborgh een gebouw dat in alle opzichten dienend is aan de kunst. In het landschap staan 6 parallelle wanden van duinzandkleurig natuursteen afgewisseld met ijle glazen puien waardoor het interieur zich opent naar de omgeving. Een elegante witte colonnade draagt de ingenieuze dakconstructie. Het moderne gebouw refereert door de symmetrische opzet en de royale maatvoering aan klassieke bouwwerken. Het in daglicht badende interieur is driedelig voor de verschillende programmaonderdelen: collectiepresentaties, wisselende tentoonstellingen en permanente werken.
Hollands kustlicht in het museum
Het typische Hollandse licht bij de Noordzee is een inspiratiebron voor vele generaties kunstenaars. Naar het concept van architect Dirk Jan Postel maakte ingenieurs- en adviesbureau Arup het museale daglichtontwerp voor Museum Voorlinden, waarbij het daglicht op unieke wijze door 115.000 onder een hoek afgesneden buisjes van over het hele dak indirect naar binnen valt. Een velum en transparant glazen dak inclusief indirecte ledverlichting zorgen ervoor dat op gedoseerde wijze een haast magisch licht de kunstwerken beschijnt, zowel op zonnige dagen als bij avond en in ieder seizoen. Ieder bezoek aan het museum is anders door de dagelijkse verschillen in intensiteit en kleur van het daglicht. Arups lichtteam in Amsterdam maakte het (dag)lichtontwerp vanwege de unieke aard van het project in intensieve samenwerking met Arups Global Arts & Culture leader Andrew Sedgwick in Londen. Naast het daglichtontwerp was Arup verantwoordelijk voor het installatieontwerp, brandveiligheid, bouwfysica, akoestiek en de ontwikkeling van de door de architect zeer gewenste onzichtbare vluchtrouteaanduiding.
Flexibel interieur
De wanden in het gebouw zijn niet constructief en kunnen waar nodig verplaatst worden, zonder aanpassing van de draagstructuur. De kolommen in de glazen puien dragen een deel van het dak. Maximale slankheid van de gevelkolommen was een wens van de opdrachtgever en de architect. Zo slank dat de standaard rekenregels voor constructies en draagkracht niet van toepassing zijn. Pieters Bouwtechniek ontwierp een draagstructuur die daarna door TU Delft is beproeft. Stalen kolommen zijn ingeklemd in de kelder en fundering en geven zo stabiliteit aan het gebouw die anders van de gevels, wanden en het dak zou komen. Dankzij deze bijzondere uitvoering is zowel de gevel als het dak optimaal transparant.
Oplevering | 2016 |
Projectteam | Dirk Jan Postel, Annemiek Bleumink, Hashmat Fagirzada, Rinske Wikkerink, Bart van der Werf, Laurence Meulman |
Opdrachtgever | Privaat |
Constructeur | Pieters Bouwtechniek |
Bouwkunding aannemer | Arup |